Lottenlund Okt 17SVENSKT VIN - I Toscana föddes vår dröm!

Sista anhalten på min och Anna Sigges vinresa i juni 2020 var Lottenlund Estate. I Allerum, strax utanför Helsingborg, träffade vi energiska Tina Berthelsen, passionerad vingårdsägare och engagerad vinmakare - med en filosofi att driva vinodlingarna så ekologiskt det bara går.


Lottenlund Estate hör med sina 8 hektar vinodlingar, till en av de större vingårdarna i Sverige. Men allt började på en balkong i Toscana för över 10 år sedan. Närmare bestämt 2010, då Tina och hennes sambo befann sig på semester i Toscanas vackra vinlandskap. En idé om att ”kunna ha det så här hemma i Sverige” föddes - och en plan sattes i verk.

Vingården

2016 planterades de första 15 000 vinstockarna och i två omgångar efter det har man planterat ytterligare dryga 20 000 vinstockar. Vi pratar såklart, som man ofta gör, om hur vinrankorna har det och här i Allerum står de i kalkrik lerjord. Klimatet är, precis som hos de tidigare vingårdarna vi har besökt, gynnsamt med närheten till havet som en skyddande faktor.

Tina, som vid vårt besök i juni, är i fulla tag med att gallra skott från stammen berättar att det är viktigt att hålla vinrankan luftig för att slippa mjöldagg. Trots att druvsorterna är svamp-resistenta innebär det inte till 100% och tär man för mycket på resistensen kommer de till slut inte klara sig från mjöldagg. I Sverige är det inte heller tillåtet att bespruta med koppar (för att skydda vinrankan från svampangrepp) vilket man också, precis som Tina, kan se som något positivt. ”Vi vill inte utarma våra jordar utan behålla starka, friska kroppar” fortsätter Tina.

Vi pratar vidare om hur man ger vinrankan fina, hållbara böjar för att kunna ge mogna, friska druvor, utan risk för att de knäcks eller angrips av frost. ”När vi toppar plantan berättar vi för den att den inte ska växa uppåt utan koncentrera sig på frukten, vilket ger en bättre mognad” berättar Tina engagerat. När vi pratar mer om vad som skiljer vinodlingen åt i Sverige vs Toscana kommer vi snabbt in på Tinas intresse för mat och hur det, efter att ha jobbat med frukt & grönt i 17 år, utvecklades till förmån för vin. Tina, som är helt självlärd vad det gäller odlingsdelen är även utbildad Sommelier, med stor passion för hållbara upplevelser.

Lottenlund Juni 3
Lottenlund Juni 31

Vineriet

Vi fortsätter till platsen för det nya vineriet, som i besökande stund är i full planering. På vägen dit berättar Tina om hur man som besökare i framtiden ska kunna uppleva vinet på olika sätt på gården. ”Det bästa av Medelhavet möter Skåne” kan vara ett sätt säger Tina, som berättar om planer för gårdsbutik med lokala delikatesser, vackert inramad med skånsk pil och lavendel. Att upplevelser är stor del av vinet och även Tinas vision för Lottenlunds framtid står helt klart. I det nya vineriet förväntas skörden 2021 kunna vinifieras.

 Vi försöker hela tiden tänka upplevelse – det är viktigt för oss”

Vi väntar med stor spänning på nästa lansering av Lottenlund Estates viner, som även utlovar ett par smakrika nyheter. Håll utkik!

Vi rekommenderar varmt ett besök på Lottenlund Estate

IN VINO VERITAS!

Lottenlund Juni 7