Sydafrika 2

Vi uppmärksammar Sydafrika!


Sydafrikas viner

Sydafrika är ett stort land. Avståndet från Cape Town till Pretoria kan likställas med avståndet från Malmö till Rom! Landet har ca 60 milj. innevånare och 11 officiella språk. Vattenbristen är Sydafrikas största miljöproblem och som om inte det vore nog utmaning för en vinproducent är landets vinodlare mycket hårt drabbade av det alkoholförbud som just nu råder. 

Sydafrikas moderna historia började redan på slutet av 1400-talet när den portugisiska sjöfararen Bartolomeu Diaz landsteg vid vad som kom att kallas Godahoppsudden. På 1600 talet kom både Holländare och Engelsmän med Ostindiefararna. Sedan kom fransmännen och slog sig ner kring Franschhoek (fransmännens hörna).

Druvodling för vinframställning sker nästan uteslutande i Western Cape och Sydafrikas vinlagar är lite av en djungel... Det finns 5 regioner, ca 27 distrikt och ca 70 wards. Vi kan stanna där för nu men vi kommer återkomma till regioner, distrikt, wards och pockets så håll utkik!

Klassificeringen, Wine of Origen (WO) ger garantier för vinets ursprung, årgång och druva. Det måste vara 85% av en druvsort i flaskan för att det skall kunna stå namnet på. Detsamma med årgång.

För den icke-vita delen av befolkningen är det öl och destillat, och inte vin, som gäller. Länge var vinodlarnas räddning – och den svarta befolkningens problem – att en stor del av det dåliga vinet destillerades. 70 % av Sydafrikaner dricker mest öl och sprit.

Sydafrika hamnar ändå med sina dryga 4% av världens vinproduktion ändå på 8:e plats. Vinframställning är onekligen en viktig del av arbetsmarknaden, speciellt för outbildad svart arbetskraft även om mycket av arbetet är säsongsbetonat. Arbetet sker uteslutande manuellt, utan skördemaskiner!

I Western Cape finns det lika många olika växtarter som det finns på hela norra halvklotet. Inte så konstigt att området kallas ”The Cape Floral Kingdom”


Den väldigt varierande jordmånen, gör det möjligt att odla i princip alla kända druvor för vintillverkning. Unikt för Sydafrika är att detta kan ske – och sker ofta – på en och samma vingård! Vanligt att man kan finna både vita,- och röda "endruvsviner" samt ett antal blandningar på en och samma vingård!

Sydafrika 3
IMG 8009