Särtshöga Vingård 5SVENSKT VIN - vi vill skapa världens vackraste plats!

En ljuvlig sommareftermiddag i juni checkar jag och Fotograf Anna Sigge in på Särtshöga Vingård, belägen strax utanför Väderstad i Östergötland. Vi möts av vingårdshunden Pinot, ett gäng hönor, två vackra tuppar, 8000 vinstockar och familjen Albinsson – vars vision är att göra världens bästa mousserande vin på druvan solaris!

Passionen förde oss hit

Niclas och Anna kommer båda ursprungligen från Östergötland. Efter att ha bott och arbetat över 10 år i Stockholm bestämde de sig för att  flytta hem till Linköping. När barnen, en son och två döttrar, flyttade hemifrån började paret fundera över vad de egentligen ville göra i livet. Niclas jobbade som fotograf och gjorde tillsammans med Anna en del mat- & dryckesreportage. Ett av jobben ledde till vad som skulle bli en källa för inspiration - en gård i italienska Genoa, med grisar, höns, får, olivträd - och vin!

Med ny inspiration och stor passion började paret leta gårdar och den första de besökte var Särtshöga. Med sina 4 ha kalkrik jord, belägen i ängskuggan av Omberg, var det kärlek vid första ögonkastet. De slog till och livsomställningen var ett faktum. Niclas och Anna har valt att fokusera helt på mousserande vin. Dels för att de älskar bubbel men också för att det nordliga läget lämpar sig utmärkt för att göra just mousserande vin. Detta eftersom man skördar druvorna vid en lägre sockerhalt jämfört med när man gör stilla vin.


”Vår vision är att göra världens bästa mousserande vin på druvan solaris!"

Särtshöga Vingård 15 (2) (1)
Särtshöga Vingård 6

Regenerativ odling

Det märks tydligt att parets värderingar grundar sig i att förutsättningen för all odling är att jorden mår bra. Anna, som fokuserar på odlingsdelen, berättar om regenerativ odling och vikten av en välmående väg - från jord till bord. Så här års, i juni, börjar det ta ordentlig fart i vingården. Arbetet nu innebär att rensa ogräs och att plocka bort knoppar. I slutet av juni blommar rankan och under hela sommaren plockas det sidoskott och rensas ogräs. När Niclas och Anna flyttade till gården fanns en hel del äppelträd, många av dem över hundra år gamla. Så medan de väntade på att vinet skulle ge skörd, gjorde de mousserande cider, äppelmust och Apple Ice Wine från de gamla träden. 


Terroir

Druvan solaris har hög syra, vilket gör att den dels passar utmärkt att göra mousserande vin på, men också för att lagras. Förutom visionen att skapa världens bästa vin på druvan solaris har de även en mission, att skapa världens vackraste plats. Niclas och Anna vill göra vin med en tydlig smak av vinets plats och klimat, dvs vinets terroir. Redan från start bestämde de sig för att ta in expertis från vinområdet Champagne och från 2017 har Pierre-Yves Bournaias väglett dem i vinets olika framställningsfaser. Det vin som görs varje år är en Cuvée Tradition, dvs en blandning av vin från årets skörd samt vin från tidigare årgångar. De år förutsättningarna är exceptionellt bra gör man även årgångsvinet ”Millesime”.

Med sällskap av junisolen som färgar himlen vackert rosa över både vinrankor och vidsträckta åkermarker vill jag våga påstå att jag, just där och då, befinner mig på en av världens vackraste platser. En plats som har gett smak åt vinet vi har i glasen framför oss, Millesime 2017, med smak av syrlig svensk rabarber och fylliga, gula äpplen. Tillsammans med en perfekt bakad pizza, toppad med löjrom från Vänern upplever vi känslan för vinets plats - terroir.

Vi rekommenderar varmt ett besök på Särtshöga Vingård


IN VINO VERITAS

Särtshöga Vingård 13