SVENSKT VIN - vinnande viner i Vejby
I vinvärlden är Sverige ett okänt vinland. Här finns i dag ett hundratal vingårdar, varav ca 30 affärsverksamheter som även erbjuder boende och eller upplevelser i någon form. Av dessa 30 är ca 10 vinstdrivande. En outforskad vinmark som nu så sakteliga börjar upptäckas av vinintresserade. Jag och Fotograf Anna Sigge besökte fyra svenska vinodlare i början av juni 2020. Här delar vi våra upplevelser och intryck av det anonyma vinlandet Sverige.
Greker, romare och munkar har haft stor betydelse för vinets framfart och utveckling. Jeppes förebild, när han för dryga 15 år sedan startade upp, var varken munkar eller romare utan grannlandet Danmark. Visionen började växa fram efter en inspirationsresa till Danmark och det var själva skapelseresan, inte vinsten, som var och är den drivande faktorn för arkitekten Jeppe Appelin, numera även vinpionjär på Bjärehalvön.
Druvorna
Med fokus på själva skapandet startade Jeppe upp med 2000 vinstockar av fem olika blå druvsorter. Med Sveriges blygsamma kändisskap i förhållande till andra vinländer i minnet tittar vi lite snabbt på förutsättningarna i stort för vinodling i landet. Den råvara som lämpar sig bäst är motståndskraftiga druvor, gärna gröna, som är anpassade till vårt kallare klimat, sk PIWI druvor. Men så ”smidig” skulle resan inte bli. Jeppe startade upp med enbart blå druvor, några ekfat, en stor skopa tålamod och tillförsikt till gårdsförsäljning.
Tid & tålamod
Tålamod är en vinmakares bästa vän. Den som väntar på något gott... får vänta! Efter 10 år hade Jeppes viner legat till sig och visade på stor potential men ännu hade inte en enda flaska öppnats och än tristare – inte ett enda glas hade sålts. Från Danmark hade Jeppe med sig hur odlarna sålde sitt vin på gårdarna vilket var en målbild även för honom. I väntan på att Sverige skulle tillåta gårdsförsäljning framställdes alltså lagringsbara viner, vilket gav utrymme för både tid och tålamod, men efter 10 år hade alltså fortfarande inget hänt kring gårdsförsäljningen.
Framtiden
Med alla spännande - och dessutom prisbelönta viner - i källaren ansökte Jeppe om serveringstillstånd och öppnade upp som vindestination. Nu kan man alltså uppleva hur vin på Bjäre smakar! Själva vingården har Jeppe byggt på Bjäres bördiga jord som bas med ett tjockt lager sten från Hallandsåsen. Dessa, tillsammans med solen som Jeppe med bestämdhet hävdar ”alltid skiner över Vejby”, skapar en terroir som ger vinerna dess unika ”Bjäre-karaktär”.
Marani
Men resan slutar såklart inte här. Arkitekten och vinpionjären med enorm skaparglädje har hållit sig lätt sysselsatt det senaste året. I slutet av augusti 2020 invigdes en ”marani” på Vejby Vingård. En georgisk vinkällare fylld med lerkrus, sk qvevri, som Jeppe beställde från Georgien våren 2019. Han byggde sedan källaren för hand, sten för sten, under tio månader. Den 29 augusti var bl a en georgisk präst med kyrkokör, georgiska kockar och självklart georgiska ambassaden på plats för att fira den gränslösa och kulturella oas och mötesplats som Jeppe Appelin tillsammans med sin fru, sina barn och många fler har skapat.
”Tålamod är en vinmakares bästa vän. Den som väntar på något gott... får vänta!"
Ett besök hos Jeppe Appelin på Vejby Vingård rekommenderas varmt. Både oasen och vinet behöver helt klart upplevas!
IN VINO VERITAS!